Інструментарій полегшення больових відчуттів для тих, хто постраждав від війни в Україні

Ми хочемо зробити все можливе, щоб підтримати тих, хто постраждав від війни. Ми співпрацювали з українською організацією "Родинне Коло" (Family Circle), щоб створити навчальні матеріали та ресурси для людей, які допомагають українським дітям та сім’ям.

Робимо все можливе, щоб допомогти.

Більшості з нас, кому пощастило жити в безпечних місцях, не зачеплених війною, важко уявити, як це – жити в зоні бойових дій. Важко збагнути стрес, тривогу, страх і постійні загрози фізичній та емоційній безпеці. Діти та сім’ї в Україні та в таборах біженців піддаються постійному стресу. Це наражає їх на ще більший ризик більш інтенсивних больових відчуттів, як в результаті фізичного травмування, так і без помітних фізичних ушкоджень. Головні болі, болі в шлунку та тілі є послідовними результатами постійного стресу.

“Родинне Коло” – це українська благодійна організація, зосереджена на підтримці сімей та допомагає їм розвивати життєстійкість у відповідь на війну. Коли їхня команда звернулася до нас із проханням допомогти в навчанні лікарів в Україні надавати допомогу дітям з хронічним болем, ми одразу ж погодилися.

Ця сторінка – доказ наших зусиль, спрямованих на те, щоб якомога швидше та ефективніше передати корисні інструменти в руки тим, хто їх потребує. Ці інструменти, всі українською мовою, можуть бути використані будь-ким: дітьми, сім’ями, небайдужими людьми, будь-ким, хто хоче допомогти почуватися комфортніше і полегшити біль. Вони допомагають сім’ям зрозуміти та впоратися з больовими відчуттями. Вони були розроблені з урахуванням високої ймовірності того, що ці сім’ї мають обмежений доступ до ресурсів і потенційно живуть у постійному стресі.

Почніть тут

В рамках співпраці з Family Circle (“Родинним Колом”) наш засновник і генеральний директор, клінічний психолог доктор Джоді Томас (Dr. Jody Thomas) провела вебінар про використання цих ресурсів для підтримки дітей і сімей, які мають справу з хронічним болем. Вебінар проводився англійською мовою з синхронним перекладом українською.


Натисніть тут, щоб отримати доступ до цих ресурсів на англомовній сторінці


Три частини

Розуміння теорії болю є важливим, але воно не обов’язково допоможе людям, які мають справу з болем і стресом, якщо не супроводжується конкретними інструментами для втілення цієї теорії в життя. Ці інструменти розроблені для того, щоб зробити і те, й інше. Вони дають дітям і сім’ям інструменти, які вони можуть використовувати, щоб почуватися комфортніше та заспокоїтися. Всі вони перекладені українською мовою, і також доступні англійською.

  1. 1. Роздатковий матеріал, який пояснює ймовірні причини болю та навички для його подолання можна завантажити
  2. 2. Відео, що пояснює, чому і як використовувати аудіозаписи самонавіювання
  3. 3. Аудіозаписи самонавіювання (розроблені провідними експертами) для подолання больових відчуттів

1) ЧИТАЙТЕ: Розуміння болю: Керівництво

Щоб контролювати щось, ми повинні розуміти, як це працює. Цей роздатковий матеріал, який можна завантажити, пояснює основи того, як працює біль, і багато способів, якими ми можемо його для себе полегшити та відчути комфорт. Він може бути використаний медичними працівниками для пояснення пацієнтам їхніх больових відчуттів та варіантів лікування або самими ж пацієнтами та сім’ями, щоб спробувати різні підходи самостійно.

Використовуючи просту мову та візуальні метафори, ми пояснюємо, як біль виникає в мозку, і що переживання болю має три складові: біологічну, психологічну та соціальну. Розуміння кожної з цих трьох складових є дійсно потужним, оскільки відкриває багато можливостей для того, щоб відчувати себе набагато краще. У роздатковому матеріалі описано, як кожен може використати цю інформацію, щоб допомогти собі з будь-яким болем… від маленького защемлення пальця на нозі, головного болю, болю в животі до серйозних травм.

2) ДИВІТЬСЯ: Відео про те, як можна використовувати силу уяви аби заспокоїтися та почуватися комфортно

Оскільки біль виникає у вашому мозку, ваша уява є одним з найпотужніших інструментів, які ви можете використовувати щоб заспокоїтися. Дослідження показують, що використання уяви та зосередження уваги (також відоме як самонавіювання) може повністю змінити відчуття болю і допомогти кожному почуватися набагато комфортніше і контролювати ситуацію.

Це відео з іншого веб-сайту (також розробленого нашими експертами) під назвою ImaginAction. У ньому пояснюється, як це працює і як ви можете використовувати наведені нижче записи, щоб допомогти собі почуватися краще і контролювати ситуацію в будь-який час і в будь-якому місці. Хоча візуальні ефекти відео не повністю збігаються з наведеним нижче змістом, оскільки воно спочатку було розроблене для іншого сайту, його суть залишається незмінною і дуже корисною. Відео – це простий і доступний спосіб допомогти батькам і дітям зрозуміти, як вони можуть використовувати цей потужний інструмент, щоб допомогти собі будь-де та будь-коли.

Щоб завантажити відео для використання в автономному режимі, натисніть на іконку з трьома крапками у відеоплеєрі праворуч.

Ви можете переглянути його на YouTube, натисніть тут.

Англомовну версію ви можете знайти тут.

Дякуємо Mentality Creative за роботу над втіленням цього перекладу в життя, а Booster Shot Media – за неймовірну працю над створенням цього відео.

3) СЛУХАЙТЕ: україномовні записи самонавіювання

Зміст наведених нижче записів розроблено провідними експертами з дитячого гіпнозу. Він базується на останніх наукових дослідженнях, а англійська версія широко й успішно використовується десятками тисяч користувачів англомовного веб-сайту Imaginaction від Stanford Children’s Health.

Переклади та записи українською мовою створені у співпраці з Voice4Comfort і ви можете знайти ще більше чудового гіпнотичного контенту на їхньому веб-сайті. Voice4Comfort – це некомерційна співпраця провідних світових експертів з гіпнозу, перекладачів та тих, хто підтримує Україну

Ми знаємо, що багато людей, які могли б отримати користь від записів, можуть не мати постійного доступу до Інтернету. Щоб вирішити цю проблему, усі файли можна завантажити для використання в автономному режимі. Щоб завантажити, натисніть на три крапки праворуч від кожного запису та оберіть “Завантажити”.


Будь-де та будь-коли: Полегшення самопочуття, коли щось болить

Корисно при болях, які виникають у будь-який час.


Використання уяви для заспокоєння: Покатайтеся на чарівному килимі

Один із трьох варіантів відволікання та заспокоєння під час медичних процедур чи іншого відчуття болю.



Створення комфорту, коли біль існує вже давно

Це було розроблено спеціально для того, що ми називаємо хронічним болем.


Використання уяви для заспокоєння: Подорож до улюбленого місця

Один із трьох варіантів відволікання та заспокоєння під час медичних процедур чи іншого відчуття болю.



Знайомство з процедурним болем: уколи голкою та інше

Вступ до того, як ви можете використовувати цей інструмент, щоб допомогти під час медичних процедур.


Використання уяви для заспокоєння: Граємо відео-гру у ваших думках

Один із трьох варіантів відволікання та заспокоєння під час медичних процедур чи іншого відчуття болю.


Працюємо разом і підтримуємо один одного

Одне з наших основних переконань у Meg Foundation полягає в тому, що ми всі тут, щоб підтримувати добру роботу інших: разом ми досягаємо більше, ніж могли б поодинці. Ми вважаємо, що наш обов’язок — усувати людські страждання, коли ми бачимо таку можливість. Цей проєкт виник завдяки чудовим людям та організаціям, які думають так само.

Ми маємо честь бути партнерами та рекомендувати неймовірну роботу “Родинного кола” (Family Circle), української благодійної організації. Їхніми стратегічними цілями є сприяння стійкості у відповідь на війну, створення доступних послуг для всіх дітей, які потребують допомоги, розвиток програм підтримки для батьків, а також освіта та інновації. Про їхні невтомні зусилля покращити життя сімей і дітей свідчить цитата Митрополита Андрея Шептицького, яку вони поширюють на своєму веб-сайті: «Не потоком шумних і галасливих фраз, але тихою, невтомною працею…»

Ми також неймовірно вдячні доктору Роберту Нікелю, який зібрав нас разом. Він очолює українсько-американську групу планування, яка є партнером “Родинного кола” (Family Circle). До складу групи входять дитячі психіатри, педіатри з розвитку, психологи, спеціальні педагоги, дефектолог, викладачі університетської консультаційної програми та батьки дітей з аутизмом, як українці, так і американці. Їхня мета полягає в тому, щоб доповідачі, які є визнаними експертами у своїй сфері інтересів, представили науково обґрунтовану інформацію від міжнародної спільноти.

Їхня група організовувала та проводила щорічні семінари в Україні до пандемії Covid, забезпечуючи віртуальне навчання під час пандемії, а від початку війни Росії проти України організувала віртуальні семінари через YouTube, спрямовані на підтримку сімей і дітей, які долають виклики війни. Авдиторією цих презентацій є педіатри, дитячі психіатри, інші медичні працівники, психологи, інші спеціалісти з психічного здоров’я, викладачі та студенти з усієї України. Від їхньої першої навчальної поїздки в 2016 році, у складі якої була невелика група медичних працівників з Орегону, до теперішніх віртуальних навчань і ресурсів від експертів з усього світу, просто неймовірно подумати про вплив, який вони мали.

Ми не змогли б створити проєкт без команди, яка стоїть за Voice4Comfort. Carla Frankenhuis очолює його за підтримки своєї команди Skills4Comfort. Ми хочемо висловити величезну вдячність Альоні Скальці та Олі Головатій за український переклад та озвучку записів.

Запитання? Коментарі? Хочете бути більш залученим? Зв’яжіться з нами за адресою info@megfoundationforpain.org!

Бажаєте допомогти групі проєктів в Україні? Зверніться до доктора Роберта Нікеля за адресою nickelr@ohsu.edu.